Marliedje Muziek op Schoot


Marliedje
Een samenvoeging van mijn naam: Marjanne en een liedje.
Met Marliedje wil ik graag ouders en hun kinderen laten ervaren hoe toegankelijk en leuk muziek is.
Met een liedje maak je dagelijkse dingen nog leuker, is het opruimen van speelgoed of naar bed brengen een feestje en kun je even samen genieten.

Ontwikkelingsgebieden
Op die manier komen we verschillende ontwikkelingsgebieden tegen. We dansen en bewegen, en spelen met materialen, en zo dagen we de kinderen uit in de motorische ontwikkeling. Ook de emotioneel is er van alles te beleven, dingen of jezelf verstoppen, en weer terugvinden. Of zingen van de krokodil….
Andere ontwikkelingsgebieden die aangesproken worden in de lessen zijn: taal en spraak ontwikkeling, sociale ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling.
En al die dingen doen we al spelend, zingend en musicerend.
Vergat ik nou de muzikale ontwikkeling? Nee hoor, helemaal niet. Want bij alle bovengenoemde ontwikkelingsgebieden zingen we, spelen we, dansen we, en krijgen we gevoel voor maat, voor sterk en zacht, langzaam en snel, vierkwartsmaat en driekwartsmaat, vormgevoel, stemvorming en plezier in muziek!
En de kinderen? Die hebben gewoon plezier, en ontwikkelen zich spelenderwijs.

Hoe ziet een les Muziek op Schoot eruit?
De les begint in de kring. Daar verwelkomt Schaapje ons met een liedje.
Daarna komen er verschillende liedjes en activiteiten aan de orde.

Als ouder speel en zing je mee met je kind. Wanneer een kind even niet op schoot zit, of mee wil doen is dat niet erg. Het komt meestal vanzelf of met wat stimulans weer terug om mee te doen.

De les eindigt met een afscheidsliedje, waarbij Schaap ook weer even dag komt zeggen.

In de cursus worden liedjes en activiteiten veel herhaald. Dit geeft herkenning.
De liedjes krijg je mee in een mapje. Zo kun je thuis de liedjes en het spelen nog eens herhalen.

Meedoen?
Kijk in de agenda wanneer er weer een nieuwe cursus start!

Muziek op Schoot
Tijdens een muziek op schoot les zitten we in de kring op de grond. Er zijn vaste momenten in een les, die steeds weer terugkomen. Zo beginnen we iedere les met een welkomstliedje en sluiten we de les ook weer af met een afscheidsliedje. Tussendoor zingen we liedjes die passen bij het seizoen en de belevingswereld van het kind.

De peuters kunnen al hele stukken van een liedje goed meezingen. Maar ook bij dreumesen doen we spelletjes waarbij stemvorming aan de orde komt. Zelfs baby’s bevestigen we in contact bij het maken van geluidjes.

In iedere les komt ook een muziekinstrumentje voor de kinderen voor. Zo leert het kind dat het muziek kan maken, en worden muzikale tegenstellingen als sterk en zacht of muziek – geen muziek ervaren en geleerd.

Ook bewegen we tijdens de lessen, de kinderen zitten echt niet de hele tijd op schoot! We doen dans spelletjes, als Jan Huygen in de ton, of lopen op een liedje. Tijdens deze activiteiten ervaart het kind met zijn hele lichaam de maat en oefent het in de motorische ontwikkeling.

Verder is een Muziek op Schoot les een les, waarbij , juist door de veilige aanwezigheid van een vertrouwde ouder of een vaste verzorger, de emotionele en sociale ontwikkeling worden gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van Kiekeboe spelletjes, of aan samen spelen met materiaal.

Ook spreekteksten komen voor in de Muziek op Schoot les. De spreekteksten hebben een vast ritme, en net als bij de liedjes die we zingen, is het een mooi middel om spelenderwijs de taal en spraak ontwikkeling te stimuleren.

In iedere les is er een luistermoment. Even rustig luisteren naar het instrument dat ik zal bespelen. Zo komt het kind tijdens de cursus in aanraking met het geluid van de gitaar, de ukelele de klarinet en de melodica.

Kortom een Muziek op Schoot les draagt bij aan de stimulering van verschillende ontwikkelingsgebieden.

En het is vooral erg leuk!